Kütüphane Haftası - Biruni Üniversitesi

Tarih : 01 Nis 2022 Cuma
Kütüphane Haftası

28 Mart–03 Nisan 2022 tarihleri arasında kutlanan  58. Kütüphane Haftası’nda, 2021 yılında kütüphanemizden en çok kitap ödünç alan ( edebi eser ve ders kitabı) ilk dört kullanıcımıza  teşekkür belgeleri ve armağanları  Sayın Rektörümüz tarafından  verildi. Sayın Rektör Yardımcımız, ve Sayın Genel Sekreterimizin katıldığı törende; Sayın Rektörümüz öğrencilerimiz ile  kitap ve okuma alışkanlığı, üniversiteli olmak hakkında sohbet ederken, törene katılan kişilerin okuma alışkanlıkları üzerine görüş ve  deneyimleri alındı. Sayın Yöneticilerimize; kütüphane haftasına, kütüphane kurumuna gösterdikleri önem için, öğrencilerimizi okumaya ve kütüphaneye teşvik amacıyla düzenlenen törene katılımları için  teşekkürlerimizi arz eder, öğrencilerimize başarılarının devamını dileriz.

Kütüphane Haftası

Kütüphane Haftası; Türkiye’de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanır.

Haftanın amacı, vatandaşların kütüphaneleri yakından tanımalarını sağlayarak daha çok yararlanmalarını sağlamaktır.

Dünyanın En Eski Kütüphanesi

Dünyanın en eski Kütüphanesi Mısır’daki Sina Yarımadası’nda bulunan Aziz Katerina Manastırı’dır. Altıncı yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir ve Vatikan’dan sonra dünyadaki en büyük ikinci dini kitap koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır.

Dünyanın En Eski Halk Kütüphanesi

Dünyanın en eski halk kütüphanesi ise Fransa Ulusal Kütüphanesi ile birleşen Paris Kütüphanesi’dir.

Dünyanın En Geniş Kütüphanesi

Dünyanın en geniş kütüphanesi, içerisinde 158 milyondan fazla parça barındıran The Library of Congress’dir.

Dünyanın En Küçük Kütüphanesi

Dünyanın en küçük kütüphanesi, New York sokaklarında bulunmaktadır ve bir seferde en fazla bir okuyucu sığacak şekilde tasarlanmıştır.

Dünyanın En Yüksek Kütüphanesi

Guinness Rekorlar Kitabı’na göre dünyanın en yüksek kütüphanesi Şangay’da, Yarın Meydanı’nda bulunan JW Marriott Hotel’in 60. katındaki kütüphanedir ve sokak seviyesinin 230.9 metre üzerindedir.

Dünyanın Bilinen İlk Kütüphanecisi

Dünyanın bilinen ilk kütüphanecisi Efesli Zenodotus’tu. Yunan bir dil bilimci, edebiyat eleştirmeni ve bilgin olan Zenodotus, İskenderiye kütüphanesinin ilk kütüphanecisidir.

Dünyanın En Çok Çalınan Kitabı

Guinness Rekorlar Kitabı’na göre dünyanın en çok çalınan kitabı İncil’dir.

Dünyanın En Uzun Cümlesi

Dünyanın en uzun cümlesi, Fransız yazar Victor Hugo’nun Sefiller adlı romanında yer almaktadır. Tam 823 kelimeden oluşan bu cümle, kitabın üçüncü bölümünde üç sayfayı kaplıyor.

Dünyanın En Küçük Kitabı

Dünyanın en küçük kitabı 22 sayfadan oluşan Dört Mevsim Çiçekleri’dir. Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanan kitabın ebatları 0,75 X 0,75 milimetredir. Kitabı okuyabilmek için özel bir mikroskobun veya merceğin kullanılması gerekiyor.

En Çok Yabancı Dile Çevrilen Kitap

Antoine de Saint-Exupéry’nin kitabı Küçük Prens şimdiye kadar 253 ayrı dil ve lehçeye çevrildi.

Okulumuz Çevresindeki Kütüphaneler

Zeytinburnu Halk Kütüphanesi